14/02/2015 Eeva Kiuru

10 tips for aspiring entrepreneurs – 10 tärppiä yrittäjäksi aikovalle

This is my newest column in our local Finnish newspaper called “Oululehti” (in English OuluNews). This time I got the inspiration from lecturer Eija Hautala from OAMK (Oulu University of Applied Sciences). She kindly invited me to share my experience with her adult class of Entrepreneurship.

Here is my key learnings so far:

1. Take care of your own health and fitness. You are the most important and often in the beginning the only resource in your venture.  As said by chiropractor Kristian Ekström: “You can choose. You can either take the time to exercise or time to be sick.

2. Build a support network. There will be lonely times when you feel uncertain and discouraged. Trusted mentors, coaches or friends are your most important asset when you need encouragement.

3. Check if you could start testing your business idea already while at work for someone else. It takes time to get going full speed and receive full salary from a new venture.

4. Don’t tune/code/develop your idea alone for too long. Check your hypothesis as soon as possible with an intended customer and get real feedback.

5. Innovation is messy. Get used to tolerating uncertainties and changes.

6. Learn something new every day to make sure you bring all the best innovation ingredients in to your new venture.

7. Be genuine in what you do. Show as much as possible of your work in your website portfolio or in LinkedIn.

8. Start building your identity and brand from day one. Invest in logo, promo pictures and modern, responsive website.

9. Get first customers as soon a possible. That’s the best way to test your idea in reality and learn to deliver the product or service.

10. Learn to write an invoice. This exercise forces you to test what is the product or service you are delivering, to whom, to where, at what cost and in what quantity.

The writer is entrepreneur in Health Innovation Academy. Twitter @eevakiuru

This article was published in Finnish in printed Oululehti and in the web 14.2.2015. 

* * *

Tämän kolumnin idea tuli OAMK:n lehtori Eija Hautalalta. Hän kutsui minut kertomaan alkavan yrittäjän kokemuksista OAMK:n aikuisopiskeilijoiden yrittäjyysryhmälle. Tiivistin tärkeimmät opit puolen vuoden yrittäjätaipaleelta kymmeneen kohtaan.

  1. Pidä huolta omasta kunnosta. Olet yrityksesi tärkein ja usein varsinkin alkuvaiheessa se ainoa resurssi. Helsinkiläinen kiropraktikkoyrittäjä Kristian Ekström on sanonut viiltävästi: ”Jos sinulla ei ole aikaa syödä, liikkua, ajatella ja levätä oikein nyt, on sinulla oltava aikaa sairastaa myöhemmin.”
  1. Rakenna itsellesi tukiverkosto. Kun kehität innoissasi uutta, saattaa heikolla, yksinäisellä hetkellä alkaa tuntumaan, että onko tässä mun tekemisessä mitään järkeä. Luottoihmisten tsemppaus on silloin ratkaisevan tärkeää.
  1. Tunnustele, olisiko mahdollista testata liikeidean kantavuutta ollessasi vielä leipätyössä toisen palveluksessa. Yritystoiminnan aloittaminen maksaa rahaa ja tulot ovat aluksi epävarmalla pohjalla. Voi kestää hyvinkin pitkään, ennen kuin pystyt maksamaan itsellesi palkkaa. Tutustu uusiin ihmisiin ja opettele tulevassa yritystoiminnassa tarvittavia taitoja jo silloin kun saat vielä säännöllistä kuukausipalkkaa.
  1. Älä mieti/koodaa/suunnittele tuotettasi liian pitkään yksin. Käy mielummin kertomassa asiakkaalle, minkälaista ongelmaa olet ratkaisemassa. Joko hän kiinnostuu kuulemaan lisää tai sitten hän kertoo mihin ongelmaan hän oikeasti hakee kuumeisesti ratkaisua. On hämmentävää huomata kerta toisensa jälkeen, kuinka paljon helpompaa omaa tekemistä on suunnata sen jälkeen kun on jutellut asiakkaan kanssa.
  1. Opettele sietämään epätäydellisyyttä. Hyväksy keskeneräinen, mutta riittävän hyvä tuote tai palvelu. Hifistelyn aika on myöhemmin, ei vielä. Uuden tekeminen on sotkuista. Kaikki uusi alkaa pienestä ja epätäydellisestä. Tärkeintä on huolehtia, että joku hyötyy siitä mitä olet tekemässä.
  1. Opettele joka päivä jotain uutta ja pysy mukana teknologian kehityksessä. Digitaaliset taidot, applikaatiot, mediaosaaminen, blogin pitäminen, kielitaidon kehittäminen, verkoston rakentaminen. Heittäydy rohkeasti oppimaan uutta. Saat työhön tehoa ja tuotteesi/palvelusi kehittämiseen uusia innovaatioaineksia.
  1. Läpinäkyvyys on aikamme hyve. Tee työsi aidosti. Kerää omaa toteutuneiden töiden portfoliota ja referenssejä näkyväksi LinkedIn-palveluun tai yrityksesi webbisivulle.
  1. Aloita oman brändin rakentaminen alusta pitäen. Parhaat alkuinvestointini ovat olleet logo, promokuvat ja responsiiviset webbisivut.
  1. Hanki nopeasti ensimmäiset referenssiasiakkaat. On todella tärkeää, että pääset toimittamaan ja oppimaan. Monessa tapauksessa entinen työnantajasi voi olla uuden yrityksesi ensimmäinen asiakas.
  1. Opettele kirjoittamaan lasku Se pakottaa sinut hahmottamaan konkreettisesti ja yksiselitteisesti mitä myyt, paljonko, kenelle ja millä hinnalla.

Kirjoittaja on yrittäjä ja terveysteknologian ja –innovaatioiden kouluttaja Health Innovation Academyssä. Twitter @eevakiuru

Kirjoitus on julkaistu painetussa Oululehdessä ja webissä 14.2.2015. 

, , , , , , , ,

Contact us

We would love to hear from you !