Etelä-Karjala kehitti ikäihmisten hyvinvoinnin tueksi uuden etätoimintamallin: Demoviikon kokeiluista pysyväksi käytännöksi

Etelä-Karjalan hyvinvointialueella kehitettiin ikäihmisten hyvinvoinnin tueksi uusi etätoimintamalli. Kuvassa vapaaehtoinen Ritva ja Kaakon taide ry:n Sanna Karhutaival työpajassa yhteiskehittämässä uutta toimintamallia.

Etelä-Karjalan hyvinvointialueella on kehitetty uudenlaista toimintamallia ikäihmisten etätoiminnan ja osallisuuden tukemiseksi. Työskentelyn taustalla on halu luoda palveluita, jotka tuovat hyvinvointia ja sosiaalisia kohtaamisia etänä suoraan ikäihmisten koteihin. Etäryhmätoiminnan halutaan tarjota sosiaalisia ja aktiivisia hetkiä niille, joille osallistuminen perinteisiin harrastuksiin ei ole mahdollista.

 

Palveluiden kehittämisessä on hyödynnetty palvelumuotoilua, jossa tärkeässä roolissa on asiakkaan tarpeiden ymmärtäminen ja sen pohjalta ratkaisujen yhteiskehittäminen. Palvelumuotoiluun kuuluu myös parhaiden ratkaisuideoiden nopea kokeileminen käytännössä oikeilla asiakkailla.  

 

Kehittäminen huipentui syyskuussa järjestettyyn demo-viikkoon, jossa ensimmäistä kertaa testattiin kehitettyä toimintamallia käytännössä kotihoidon asiakkailla. Mukana testauksen järjestämisessä olivat EKHVA:n sote-kehittäjät ja projektin fasilitaattori sekä upea joukko Lappeenrannan kaupungin ammattilaisia ja järjestöjen vapaaehtoisia, jotka mahdollistivat ikäihmisille suunnattuja etäryhmätapahtumia.

 

Ritvan ja Riitan maanantaimuistelut, Lassen tietovisa ja paljon muuta

 

Demo-viikon ohjelma käynnistyi Ritvan ja Riitan vetämillä "Maanantaimuisteluilla" – virtuaalisella tapaamisella, jossa ikäihmiset pääsivät yhdessä muistojen äärelle. Ritva ja Riitta, kaksi omistautunutta vapaaehtoista, ottivat rohkeasti ensimmäisen askeleen uuden etäryhmätoiminnan toteuttamisessa, ja vastaanotto oli lämmin. Tätä ohjelmaa seurasi tiistaina Annan liikuntahetki, jossa soveltavan liikunnan ammattilainen ohjasi osallistujia etäyhteyden välityksellä. Viikko huipentui Muisti ry:n Lassen vetämään "Torstaivisaan," joka tarjosi osallistujille kutkuttavaa tietovisailua.

Jokaisessa tapahtumassa tärkeässä tukiroolissa olivat EKHVA:n sote-kehittäjät Minttu Nikunen ja Janne Pöyhiä, jotka varmistivat, että tekniset ratkaisut toimivat sujuvasti kokeilun aikana ja että osallistujilla oli mahdollisuus keskittyä sisältöön. 

Ensimmäisen demo-viikon kokemukset osoittivat, että asiakkaat ottivat tämän toimintamallin avosylin vastaan – tunnelma on ollut innostunut ja vastaanotto kannustavaa.

Onnistumisen taustalla asiakaslähtöisyys ja yhteiskehittäminen 

Koko kehittämistyön punaisena lankana on ollut asiakaslähtöinen näkökulma, joka on ohjannut uuden palvelun kehittämistä vahvasti. Monitoimijaisessa yhteistyössä on yhdistynyt kulttuuri, taide, liikunta ja vapaaehtoistyö ikäihmisten hyvinvoinnin edistämiseksi. Kehittämistyö on toteutettu Pohjoismaiden hyvinvointineuvoston IHAC-rahoituksen tukemana ja kehittämisprosessia on ohjannut asiantuntija Eeva Kiuru, Health Innovation Academy Oy:stä. 

Etiäiset on ikäihmisten yhteisöllistä etätoimintaa

Demo-viikon myötä olemme saaneet arvokkaita kokemuksia ja palautetta, joiden avulla voimme kehittää toimintamallia entistä paremmaksi. Tavoitteenamme on tarjota ikäihmisille säännöllistä ja merkityksellistä sisältöä, joka tuo iloa ja yhteisöllisyyttä heidän arkeensa, fyysisestä välimatkasta välittämättä. Toimintamallin työnimenä on Etiäiset, ja sillä halutaan vahvistaa ryhmien yhteisöllistä henkeä ja innostusta etätoimintaan. Onnistuneen kokeilun kannustamana Etiäiset-toiminta jatkaa tästä eteenpäin, ja haluamme tehdä siitä kestävän osan Etelä-Karjalan hyvinvointialueen ikäihmisten etäpalveluita.

Kiitos kaikille rohkeille vapaaehtoisille, kehittäjille ja osallistujille – yhdessä onnistuimme luomaan ikäihmisille uusia ja innostavia osallistumisen mahdollisuuksia!

 

#verkostot

#tekoäly

#ai

#terveydeninnovaattorit

#sote

#muutos