Kuuluuko, kuuntelen!

Hyvältä kouluttajalta vaaditaan tänä päivänä sekä pedagogisia, että teknologia- ja digitaitoja.

“Can you hear me? – Yes, I can hear you”, totean jälleen kerran kuulokkeet korvilla. Tämä lausepari on tullut minulle tutuksi tämän syksyn aikana kymmeniä ja kymmeniä kertoja.

Oulussa – tai oikeammin verkossa – järjestetään ensimmäistä kertaa virtuaalinen EduLab-koulutus. Koulutuksen järjestää innovatiivisuudestaan tunnettu Oulun Ammatillinen Opettajakorkeakoulu AMOK.

Koulutus on ainutlaatuinen. Perusteeman eli ammatillisen pedagogisen pätevyyden kouluttamisen ohella kurssi painottaa innovatiivisuutta ja yrittäjyyttä. Opiskelukaverini ovat Saksasta, Bangladeshista, Indonesiasta, Nigeriasta ja Suomesta. Yhteensä meitä on 20, ja kommunikointikielemme on englanti. Minulla on ilo olla yksi näistä koekaniineista.

Opettaminen ja oppiminen ovat saaneet kurssin myötä täysin uuden ulottuvuuden. Jo nyt voin sanoa, että kenelle tahansa tekisi hyvää oppia paitsi pedagogisia taitoja, myös kansainvälisen virtuaalisen vuorovaikutuksen taitoja oman asiantuntijatyön rinnalle.

En tarkoita, että meistä kaikista pitäisi tulla opettajia. Sen sijaan meistä propellipäisistä kokeilijoista voisi tulla oman erityisalamme koulutuksen ja tuotekehityksen innovaattoreita ja kehittäjiä. Yhä useamman tuotteen tai palvelun menestys nimittäin pohjautuu jatkossa siihen kuinka nopeasti kuluttaja tai käyttäjä omaksuu tuotteen käytön. Näin on aktiivisuusmittareissa, kännyköissä, verkkopalveluissa – aivan kaikessa.

Ymmärtämällä oppimisen ja vuorovaikutuksen perusmekanismit sekä virtuaaliset perusteknologiat osaisimme kommunikoida, kouluttaa ja kehittää tuotteitamme ja osaamistamme paremmin. Olisi hienoa, jos mahdollisimman moni suomalainen oppisi toimimaan ja työskentelemään kansainvälisissä virtuaaliympäristöissä.

Kuulokkeet korvilla ryhmämme kompuroi vuorotellen tekniikan kanssa. Hyvin nopeasti kaikki kuitenkin pääsevät mukaan ja uudesta tulee rutiinia. Kurssin tärkein anti onkin ollut juuri tämä. Uskallus lähteä liikkeelle ja kompuroida. Rohkeus opetella uutta teknologiaa ja sietää ajoittaista kaoottisuutta.

Kaikki tuotoksemme kirjoitetaan oppimisblogeihin, joita kuka tahansa voi käydä lukemassa. Minun blogini löytyy osoitteesta healthgoesedutech.wordpress.com.

Viime viikolla Slush 2015 –tapahtumassa kuulin sen useaan kertaan: koulutus ja terveydenhuolto ovat innovaatiotoiminnassa ne kaksi kaikkein viimeisimpänä liikahtavaa alaa. Minusta on viime aikoina alkanut tuntumaan, että myös nämä kaksi järkälettä liikkuvat nyt nopeammin kuin koskaan.

Kirjoittaja on yrittäjänä Health Innovation Academy Oy:ssä. Twitter @eevakiuru

Kirjoitus on julkaistu Oululehdessä ja Oululehden verkkosivulla 20.11.2015.