Mitä Katja tekisi?

Yrittäjät saivat sparrausta kasvuun menestyneiltä kollegoiltaan kuten Karja Noposelta.

Osallistuin tällä viikolla Oulussa GrowthFactor koulutukseen. Valittu joukko oululaisia naisyrittäjiä saa ohjelmassa sparrausta Suomen parhailta yrittäjänaisilta. Sparraajamme ovat itse onnistuneet luotsaamaan oman yrityksensä nopeaan kasvuun. Ohjelman tarkoitus on jakaa parhaita oppeja ja kasvun reseptejä osallistujille.

Koulutukseen kuuluu olennaisena osana myös oman vertaisryhmän kanssa kokemusten jakaminen ja samassa tilanteessa olevilta toisilta yrittäjiltä oppiminen. Kannustavat esikuvat ja roolimallit ovat tärkeitä.

Olen koko ikäni tottunut toimimaan teknologia-alalla ja aina vähän vierastanut naisille tarkoitettuja erityisohjelmia. Toisaalta olen huomannut todella usein kaipaavani vertaistukea muista kasvuhakuisista ja innovatiivisista yrittäjänaisista.

Kasvuhakuiset naisyrittäjät ovat pieni ja sitkeä joukko. Useimmiten vuorokauden tunnit käytetään yrittäjyyden ja perheasioiden yhteensovittamiseen. Kokemukset eivät siirry saunailloissa tai pelikentillä. Siksi pidän tärkeänä, että vertaistukea löytyy tämän tyyppisistä erityisohjelmista. Kiitos Terttu Savelalle OAMK:hon pitkäjänteisestä työstä teeman edistämiseksi.

Minulla oli ilo saada sparraajaksi Katja Noponen, joka on palkitun työnohjauspalveluyritys Katja Noponen Oy:n perustaja ja yrittäjä. Yritys on Suomen suurin yksityinen ammatillinen kuntouttaja, jonka tehtävänä on auttaa ihmisiä takaisin työelämään.

Katja toi mukanaan Ouluun tuulahduksen vauhtia, energiaa, rohkeutta ja aitoutta sekä seitsemän suorasukaista ja myyntihenkistä neuvoa:

Kokeile, mutta unohda piipertäminen.

Kun joku toimii, älä jarruttele äläkä varmistele vaan tee sitä mikä toimii.

Tee tuoreella tavalla.

Unohda rönsyt.

Myy itsesi täyteen ja ylikin.

Opettele nauttimaan epävarmuudesta.

Älä tyydy tuttuun ja turvalliseen vaan uskalla haluta enemmän.

Tästä lähtien, kun yritykseni kohtaa haasteita, kysyn itseltäni: Mitä Katja tekisi?

Katja käärisi hihat ja rupeaisi töihin.

 

Kirjoittaja on yrittäjänä Health Innovation Academy Oy:ssä. 

Twitter @eevakiuru

Kirjoitus on julkaistu 6.2.2016 painetussa Oululehdessä, verkkolehdessä ja webbikolumnina.