Terveysteknologian startup-yritykset: Medanets

Terveysteknologiayritys Medanets haluaa tuoda langattomia ratkaisuja ja teknologiaa sairaalaan ja sairaanhoitajien työhön.

Terveysalalla yritykseltä vaaditaan sitkeyttä - Juha-Matti Ranta haluaa lääkäreistä ja hoitajista mobiileja

Idea sairaanhoitajien mobiilituotteesta juontaa juurensa vuonna 2007 päättyneeseen Wilho-projektiin, jossa haettiin langattomia ratkaisuja sairaalamaailmaan.

Jouni Ihme, Harri Posti, Tuomo Niemi ja Hannu Kotipalo halusivat yhdistää Oulun seudun langatonta teknologiaosaamista ja lääkintälaiteosaamista. Syntyi hoitajien mobiiliin kirjaamiseen erikoistunut Medanets.

Tuotevalikoiman laajentaminen oli tärkeä kasvun vaihe

Hoitajien työkalun lisäksi valikoimaa on myöhemmin laajennettu lääkäreiden työkaluilla. – Lääkärin työ vaatii erilaisen tuotteen. Kun hoitajalle on tärkeää nopea kirjaaminen, lääkäreille puolestaan on tärkeää muodostaa mahdollisimman nopeasti kokonaiskuva potilaan tilasta. Samalla hetkellä tarvitaan diagnoosit, potilaskertomus, lääkitystiedot, vitaalitiedot, kuvat, riskitekijät, labrat sekä mahdollisuus tehdä saneluita, kertoo toimitusjohtaja Juha-Matti Ranta.

Terveysteknologiassa luottamus on tärkeintä

Aloittavien yritysten tie markkinoille on erityisen pitkä terveys- ja hyvinvointialalla. Medanetsin sitkeys palkittiin viime vuonna, kun yritys saavutti ensimmäisen kerran 1 milj. euron liikevaihdon.

– On vaatinut kovaa työtä päästä tähän vaiheeseen. Mobiiliteknologian tuominen sairaalaympäristöön on kysynyt pitkäjänteisyyttä niin työntekijöiltä kuin rahoittajilta, Ranta kiittelee tiimiään. Hän on vetänyt yritystä 3 vuoden ajan.

– Referenssiasiakkuudet ovat ratkaisevan tärkeitä, toteaa Ranta. – Tuotetta otetaan parhaillaan käyttöön mm. Turun Yliopistollisessa Keskussairaalassa TYKS:ssä 41 osastolle ja 1200 hoitajalle.

– Ainoa keino rakentaa luottamusta ja saada pitkiä asiakkuuksia on tehdä asiat hyvin. Uuden vuodeosaston käyttöönotto pitää hoitaa sovitussa aikataulussa ja budjetissa. Tuntuu mahtavalta saada hyvää palautetta sairaanhoitajilta ja hankintaorganisaatiolta, iloitsee Ranta.

Myyntisykli jopa 3 vuotta

Erityisesti julkisen sektorin asiakkuuksissa pitää varautua pitkiin päätöksentekoprosesseihin ja kilpailutuksiin. Kontaktointi alkaa yleensä tietohallinnosta, hallintoylihoitajasta tai hallintoylilääkäristä.

– Monella alkuvaiheen yrityksellä on kassassa rahaa vain muutamaksi kuukaudeksi. Silloin on mahdotonta satsata vasta monen vuoden päästä konkretisoituviin sairaaloiden uudistamishankkeisiin, Ranta muistelee yrityksen alkuaikoja.

Terveydenhuollon fokus ihmisten terveenä pitäminen

Uuden teknologian kokeileminen vaatii uskallusta ja perehtymistä. On riskittömämpää hankkia tuote, jota joku muu on kokeillut ensin. – Olisi hyvä, jos terveysalan ammattilaisilla olisi enemmän mahdollisuuksia hankkia kokemusta uusista tuotteista, Ranta visioi.

– Pitää muistaa, että terveydenhuollon pääfokus ei ole teknologian hankkiminen vaan ihmisten terveinä pitäminen. Hoitajilla ja lääkäreillä on kiire. Ei siinä ole liiemmin aikaa selvittää uusia juttuja, muistuttaa Ranta teknologian roolista.

Kolme oppia muille alkaville yrittäjille

Idea pitää saada oikeaan aikaan tuotteeksi.

Yksityisen puolen asiakkailta tulee nopeammin rahaa kassaan.

Opettele julkinen kilpailutusmaailma ennen kun lähdet mukaan, mutta älä turhaan pelkää sitä.

FAKTA:

Medanets Oy

Perustettu: 2004

Tarve: Sairaaloissa hoitajat kirjaavat hoitotyöhön liittyviä asioita paperille ja vielä toiseen kertaan tietokoneelle.

Hyöty: Kertakirjaus tietoturvallisella tavalla langattomasti ja millä tahansa päätelaitteella säästää keskimäärin 100 henkilötyötuntia / osasto / kk, syöpä- ja sydänvalvontaosastolla jopa 150-180 henkilötyötuntia / osasto / kk.

Artikkeli on julkaistu 13.2.2016 painetussa Oululehdessä sekä verkkolehdessä.Myyntisykli jopa 3 vuotta

Erityisesti julkisen sektorin asiakkuuksissa pitää varautua pitkiin päätöksentekoprosesseihin ja kilpailutuksiin. Kontaktointi alkaa yleensä tietohallinnosta, hallintoylihoitajasta tai hallintoylilääkäristä.

– Monella alkuvaiheen yrityksellä on kassassa rahaa vain muutamaksi kuukaudeksi. Silloin on mahdotonta satsata vasta monen vuoden päästä konkretisoituviin sairaaloiden uudistamishankkeisiin, Ranta muistelee yrityksen alkuaikoja.

Terveydenhuollon fokus ihmisten terveenä pitäminen

Uuden teknologian kokeileminen vaatii uskallusta ja perehtymistä. On riskittömämpää hankkia tuote, jota joku muu on kokeillut ensin. – Olisi hyvä, jos terveysalan ammattilaisilla olisi enemmän mahdollisuuksia hankkia kokemusta uusista tuotteista, Ranta visioi.

– Pitää muistaa, että terveydenhuollon pääfokus ei ole teknologian hankkiminen vaan ihmisten terveinä pitäminen. Hoitajilla ja lääkäreillä on kiire. Ei siinä ole liiemmin aikaa selvittää uusia juttuja, muistuttaa Ranta teknologian roolista.

Kolme oppia muille alkaville yrittäjille

Idea pitää saada oikeaan aikaan tuotteeksi.

Yksityisen puolen asiakkailta tulee nopeammin rahaa kassaan.

Opettele julkinen kilpailutusmaailma ennen kun lähdet mukaan, mutta älä turhaan pelkää sitä.

FAKTA:

Medanets Oy

Perustettu: 2004

Tarve: Sairaaloissa hoitajat kirjaavat hoitotyöhön liittyviä asioita paperille ja vielä toiseen kertaan tietokoneelle.

Hyöty: Kertakirjaus tietoturvallisella tavalla langattomasti ja millä tahansa päätelaitteella säästää keskimäärin 100 henkilötyötuntia / osasto / kk, syöpä- ja sydänvalvontaosastolla jopa 150-180 henkilötyötuntia / osasto / kk.

Artikkeli on julkaistu 13.2.2016 painetussa Oululehdessä sekä verkkolehdessä.