Robotiikkaa ja tunneälyä

Robotiikkaa ja tunneälyä, kirjoittaa Eeva Kiuru Oululehden kolumnissaan

Robotiikka korvaa yhä useampia työtehtäviä myös terveysalalla. Kuntoilun ohjaus on ensimmäisiä roboteille annettuja tehtäviä.

Hoivarobotti Lydia osaa vetää senioreiden kuntojumppaa väsymättä 24 tuntia vuorokaudessa. Olkapäiden pyöritykset toistuvat samanlaisina ja täsmällisinä, kaikilla kielillä ohjeistettuna, aina yhtä iloisesti, vuoden jokaisena päivänä.

Myös viihdyttäminen on jatkossa yhä enemmän robottien hommaa. Yksinäinen veteraani voi pyytää robottia lukemaan sota-ajan suosikkitarinaa vaikka joka päivä, silloin kun omaiset eivät ehdi tai hoitajat ovat kiinni kiireellisissä tehtävissä. Tulevaisuuden hoivakodissa ihmiset ja robotit työskentelevät sulassa sovussa ja omille vahvuuksilleen ominaisia tehtäviä tehden.

On selvää, että teknologia voittaa ihmisen 6-0 yksitoikkoisissa, kerrasta toiseen samanlaisina toistuvissa rutiinitehtävissä tai vaarallisissa olosuhteissa tapahtuvissa tehtävissä. Myös työvoimavaltaisilla aloilla, joilla on vaikeaa saada riittävästi työvoimaa, robotiikkaa oikealla tavalla hyödyntämällä voidaan saavuttaa merkittävä palvelutason parannus.

Tekoälyn ansiosta teknologia alkaa taipumaan myös yhä vaativampiin tehtäviin, joita on aikaisemmin pidetty mahdollisina vain ihmiselle. Tietokoneiden ylivertaisen prosessointitehon ansiosta on syntynyt uber-lääkäri Watson, joka pystyy sekunneissa selaamaan miljoonittain potilaskertomuksia, ja ehdottamaan lääkärille diagnoosivaihtoehdot.

Lääkärin työssä tietokoneen naputteluun ja tiedon etsimiseen käytetty aika vähenee kun monotoninen tiedon louhinta siirtyy tietokoneelle. Lääkärille jää vaativin osuus: tulkita tunneälykkäästi tekoälyn antamat diagnoosisuositukset ja mittaamalla kerätty data sekä yhdistää nämä omiin havaintoihin potilaasta. Tietokoneiden systematiikka vähentää virheitä tiedonkeruussa ja auttaa lääkäriä keskittämään oman panoksen itse potilaaseen.

Robottivallankumouksessa moni nykyinen työtehtävä häviää tai ainakin muuttaa muotoaan. Meidän ihmisten kannattaa pyrkiä tunneälykkäisiin tehtäviin. Niitä hommia ei aivan heti korvata roboteilla ja meillä saattaa olla pidempi urapolku edessämme.

Kirjoittaja on yrittäjänä Health Innovation Academy Oy:ssä. Twitter @eevakiuru

Kirjoitus on julkaistu 18.6.2016 painetussa Oululehdessä, verkkokolumnina ja näköislehdessä.