Terveysteknologiabuumi houkutteli Nokian

Terveysteknologia on Suomen suurin korkean teknologian vientiala, joka jatkaa kasvuaan.

Terveysteknologia on Suomen suurin korkean teknologian vientiala. Alan vienti kasvoi vuonna 2015 ennätykselliseen lähes kahteen miljardiin euroon.

Ala työllistää Suomessa n. 10.000 henkeä, ja suurimmat työllistäjät ovat GE Healthcare Finland Oy ja Planmeca Oy. Alan heterogeeninen yritysjoukko koostuu globaalien suuryritysten tytäryhtiöistä, suomalaisista pioneeriperheyrityksistä sekä sadoista toimialaa ravistelevista, mutta vielä pienistä digiterveyden startup-yrityksistä.

Suomen terveysteknologian vienti on valtaosin sitä paljon puhuttua vaikeamman pään terveysteknologiaa. Pitkäjänteisen tutkimuksen ja tuotekehityksen tuloksena on syntynyt korkean jalostusarvon tuotteita ja palveluita, jotka käyvät kaupaksi maailmalla.

Menestyvät vientituotteet, kuten kuvantamislaitteet, diagnostiikkatuotteet ja -reagenssit sekä digitaaliset ohjelmisto-, tieto- ja palvelutuotteet tihkuvat laatua ja luottamusta. Niiden on pakko läpäistä tiukat viranomaisvaatimukset. Luottamuksen ja laadun rakentamisen tie on ainoa tapa menestyä tällä vaativalla ja säännellyllä alalla.

Terveysteknologiabuumi on vasta aivan alussa. Vaativimmat terveydenhuollon prosessit on vielä digitalisoimatta. Suurin osa tavallisista, kroonisesti sairaista mummoista ja papoista on vielä autuaan tietämättömiä terveysteknologian parantavasta voimasta.

Lievemmän viranomaissääntelyn vuoksi maailmalla erityisessä kasvussa on ollut terveille ihmisille suunnattu puettava wellness-elektroniikka. Suomalaisyritykset ovat olleet uranuurtajia tuon nopeasti kasvavan tuotekategorian luomisessa, mutta suurimman kasvusiivun ovat kotiuttaneet kuluttajia ja päämarkkinoita lähempänä olevat ja verkkoa tehokkaasti hyödyntävät startup-yritykset.

Terveysteknologia-ala kiinnostaa nyt laajasti. Nokia ilmoitti tällä viikolla ostaneensa palan digitaalista terveysbusinestä hankkimalla ranskalaisen Withings-yhtiön 170 milj. eurolla. Yritysosto ilmiselvästi nopeuttaa Nokian tuloa terveysteknologiabusinekseen ja on varmasti vasta alkusoittoa uuden toimialan valloittamisen polulla.

Uskon, että pitkäjänteisen ja laadukkaan työn tuloksena syntyvät innovatiiviset tuotteet vievät suomalaisen terveysteknologiaviennin tulevina vuosina jälleen uudelle miljardiluvulle.

Kirjoittaja on yrittäjänä Health Innovation Academy Oy:ssä. Twitter @eevakiuru

Kolumni on julkaistu 30.4.2016 painetussa Oululehdessä, verkkolehdessä ja verkkokolumnina.