Tammikuun laivaukset eli What did you ship in January?

Terveysteknologian yrittäjänkin tulee laivata eli toimittaa asiakkaalle hänen haluamaansa tuotetta tai palvelua.

Kirjailija, yrittäjä Seth Godin kirjoitti vuosia sitten blogissaan kuinka pelottavaa asiakkaalle toimittaminen (shipping) voi olla.

Englannin kielen termi shipping eli laivaus on aika osuva. Se kuvaa hyvin sitä tilannetta kun tavara viedään alukseen, ja alus irtoaa satamasta. Tuote menee laivan mukana asiakkaalle luvatussa aikataulussa.

Laivaaminen tarkoittaa, että napanuora kehittäjään katkeaa. Muutoin laiva jäisi satamaan eikä koskaan pääsisi lähtemään.

Uusien tuotteiden ja palveluiden laivaus asiakkalle on oikeasti jännä paikka. Laivaus vaatii uskallusta ja päättäväisyyttä. Olisi niin paljon mukavampaa kehitellä tuotetta itsekseen kaikessa rauhassa. Jäädä pitkittyneeseen kehittämisen tilaan viilaamaan yksityiskohtia paremmaksi ja paremmaksi.

Yrittäjän kuukaudet ovat toki erilaisia. Aina ei synny yhtä paljon laivattavaa. Silloin paukut on laitettu toiminnan kehittämiseen ja uuden innovointiin. Tai on ollut tarve ladata omia akkuja.

Ajattelin tänä vuonna kokeilla Sethin neuvoa ja listata joka kuukauden päätteeksi omat laivaukset. Listalle saa laittaa vain asiat, jotka todella valmistuivat. Mitään keskeneräisiä projekteja ei tässä kohtaa saa listata.

Tammikuun laivaukset 2017
– Terveydenhuollon ja teknologiat yhdistävä innovaatiotyöpaja
– Terveydenhuollon ammattilaisten innovaatiovalmennus
– Pienyrittäjien ketterä tuotekehitysvalmennus
– Asiakkaan mediatiedote
– Esitys Tieteen Päivillä Helsingissä
– Arvoseminaarin viestintä Oulun Kauppaklubin puolesta.

Laiva kulki myös toiseen suuntaan ja toi myönteisen innovaatiosetelipäätöksen.

Oman toiminnan ajatteleminen laivaamisen kautta terävöittää mukavasti omaa tekemistä. Tule mukaan kokeilemaan. Jos innostut, kerro kuukauden päästä inspiraatioksi meille muille, että mitä jännittävää sinä laivasit helmikuussa.