Terveysteknologian startup-yritykset: Kide Clinical Systems

Anssi Ylimaula on terveysteknologia-alan sarjayrittäjä ja johtaa innovatiivista yritystään Kide medical.

Tuotamme Oululehteen juttusarjan terveysteknologia-alan start-up yrityksistä. Kolmantena on vuorossa Kide Clinical Systems Oy.

Terveysteknologia suuntaa kohti kuluttajia – Anssi Ylimaula haluaa mahdollistaa kuvantamispalvelut kivijalkaliikkeissä

Kuvantamislaitteet ovat keskeinen osa modernia lääketiedettä, ja silmäkuvantaminen on radiologian jälkeen isoin kuvantamispalveluiden tuottaja. Perinteisesti näkyvän valon kuvantamislaitteita ei ole kytketty verkkoon vaan ne vaativat lääkärin paikan päällä olemista juuri sillä hetkellä kun laitteita käytetään.

Anssi Ylimaulan lisäksi kolmen muun pohjoissuomalaisen alan konkarin perustama Kide Clinical Systems haluaa mullistaa lääketieteellisen silmäkuvantamisen ja tuoda sen lähelle kuluttaja-asiakasta katutason liikkeisiin.

– Kun kuvantamislaitteet kytketään tietoverkkoon, lääkäri irtautuu kuvantamistilanteesta. Kuvien analysointi ja lausunnon antaminen voivat tapahtua etänä. Tutkimuksen teko nopeutuu ja määrä voi kymmenkertaistua. Loppukuluttajalle vaikutus näkyy alentuneina kuvantamiskustannuksina ja parantuneena palvelun saatavuutena, toteaa Kide Clinical Systemsin toimitusjohtaja Anssi Ylimaula.

Kalliiden kuvantamispalveluiden jalkautuminen keskussairaaloista esimerkiksi katutason optikkoliikkeisiin on edellyttänyt teknologian kehittymistä ja halpenemista.

– Ihmisten kynnys tulla tutkimuksiin madaltuu, koska palvelua on tarjolla katutason optikkoliikkeissä jatkuvasti ja edullisesti. Tuomalla palvelu lähelle kuluttajarajapintaa mahdollistetaan myös terveiden ihmisten ennaltaehkäisevät tutkimukset. Silmäsairauksissa jopa 80 % sokeutumisen johtavista sairauksista voidaan hoitaa, jos ne todetaan ajoissa, perustelee Ylimaula.

Kuva: Kide Clinical Systemsin toimitusjohtaja Anssi Ylimaula, joka on ollut mukana luomassa useita terveysteknologian menestysyrityksiä Oulussa.

 

Kide Clinical Systems on teknologiatoimittaja, jonka asiakkaita ovat silmäsairaalat ja optikkoliikkeet. Ensimmäinen asiakas löytyi alan tapahtumasta.

– Myyntijohtajamme oli esittelemässä ratkaisuamme Optometriapäivillä, kun optikkoketjun tuotejohtaja sattui paikalle. Hän kiinnostui ohjelmistosta ja kutsui meidät demoamaan järjestelmää. Tapaamisen jälkeen asiakas innostui järjestelmästämme, mikä johti jatkotapaamisiin. Noin 6kk ensitapaamisen jälkeen aloitettiin pilotti. Nyt ratkaisu on käytössä yli 230 optikkoliikkeessä pohjoismaissa.

– Ensimmäiset asiakkaamme ovat yksityisen puolen yrityksiä. Jos hankinta on järkevä ja tuottaa selkeitä hyötyjä, yksityinen puoli pystyy tekemään päätökset innovaatioiden hankinnasta nopeasti. Julkisella puolella kaupanteko kestää kokemukseni mukaan ainakin kolme kertaa pidempään, tyypillisesti 18 kuukautta ensikontaktista sopimuksen allekirjoitukseen. Pienellä yrityksellä on hyvä olla molempia asiakkuuksia vireillä rinnakkain.

– Terveysteknologiatuotteiden myyntiprosessi on vaativa. Yleensä asiakkaan puolella on mukana on ainakin kolme päätöksentekijää. IT-puolen johto päättää hankittavasta teknologiasta ja sen kustannustasosta, liiketoimintajohto tekee päätökset liiketaloudelliselta kannalta ja lääkärit arvioivat tuotteen toiminnallisuutta.

– Jos tuotekehittäjällä on joku näistä näkökulmista jäänyt huomioimatta, kauppoja ei synny, tietää Ylimaula.

3 oppia muille alkaville yrittäjille

  1. Ei riitä, että tuote on omasta mielestä todella hyvä. Kannattaa jutella lääkärin kanssa.
  2. Testaa konsepti ennen kuin lähdet rakentamaan sitä.
  3. Kokemus tuo uskoa ja uskallusta lähteä kehittämään alaa nykyteknologian avulla.

FAKTA:

Kide Clinical Systems Oy

Perustettu: 2015

Hyöty: Kuvantamispalveluiden vieminen verkkoon mahdollistaa tutkimusten nopeutumisen, määrän kasvattamisen ja kustannusten pienenemisen.

Artikkeli on julkaistu 30.3.2016 painetussa Oululehdessä ja näköislehtenä verkossa. Artikkelisarjassa kerrotaan mielenkiintoisista oululaisista terveysalan startup-yrityksistä. Sarjan aikaisemmissa artikkeleissa on kerrottu QuietOn.comista sekä Medanetsistä.