Terveyden innovaattorin koulutuskatalogi 2022 ilmestyi

Terveyden innovaattorin koulutuskatalogi vuodelle 2022 on ilmestynyt

Terveyden innovaattorin koulutuskatalogi vuodelle 2022 on ilmestynyt. Koulutuskatalogin voi ladata tästä linkistä. Päivitämme koulutuksista lisätietoa myös verkkosivuillemme lähipäivinä.

Painopisteenä koulutuksissa on uusien 2020-luvulla tarvittavien taitojen oppiminen. Näitä taitoja ovat mm.

  • asiakaslähtöinen toimintatapa

  • digitalisaation hyödyntäminen

  • palveluiden kokeileva kehittäminen ja

  • asiantuntijaosaamisen tuotteistaminen.

Sote-työt, jossa teknologialla ei ole roolia ? Sellaista ei ole enää tarjolla

Näkemyksemme mukaan teknologian hyödyntäminen sosiaali- ja terveydenhuollossa kasvaa lähivuosina merkittävästi. Teknologian kehittyminen on juuri nyt hyvin nopeaa, ja useisiin työvoimavaltaisen alan haasteisiin löytyy apu digitalisaation avulla. Teknologia ei korvaa ihmistä, mutta sille voidaan sälyttää yhä enemmän taustatoimintoja, toistuvia rutiineja ja kaavamaisia tehtäviä.

Tämä teknologiamurros näkyy väistämättä sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialalla uudenlaisina osaamistarpeina, kun jokaisen sote-ammattilaisen ja esihenkilön työkaverina on yhä enemmän myös teknologiaa muodossa tai toisessa.

Tulevaisuudentutkija Ilkka Halava vahvisti näkemyksemme Oulussa pidetyssä OSMU-hankkeen Sote-ammattilaisten osaamisen ennakointi-aiheisessa webinaarissa (1). “Sote-työt, jossa teknologialla ei ole roolia - sellaista ei ole enää tarjolla”, totesi Halava.

Asiakaslähtöisten palvelujen kehittämisosaaminen tulee olemaan sote-ammattilaisen ydintaito

Samassa webinaarissa sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialan ennakointiryhmän puheenjohtaja Tiina Kirmanen puolestaan totesi, että asiakaslähtöisten palvelujen kehittämisosaaminen tulee olemaan sote-ammattilaisen ydintaito. Hänen johtamansa Osaamisen ennakointifoorumi (OEF) toteaa: SoTeHy-palvelujen rooli fyysisen, psyykkisen, sosiaalisen sekä taloudellisen hyvinvoinnin ja turvallisuuden tuottamisessa vaatii uutta ja kehittyvää osaamista.

OEF onkin luonut tiekartan (2) koulutuksen, osaamisen ja oppimisen näkökulmasta sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialoille. OEF:n tiekartta-suosituksessa todetaan mm.:

  • SoTeHy-palveluiden yksi eniten kasvavista osaamistarpeista (3) vuoteen 2035 mennessä on digitaaliset taidot.

  • Vaikuttavuus ja palvelutarpeiden kasvu edellyttävät palvelujen järjestämistä ja tuottamista sekä lähi- että virtuaalipalveluina. Siksi koulutuksen toimijoiden tulee kehittää yhteistyössä työelämän kanssa pedagogiikkaa ja oppimissisältöjä, jotta koulutus tuottaisi hybridiympäristöissä vaadittavaa monipuolista digitaalista osaamista tutkintokoulutuksessa ja jatkuvan oppimisen tarjonnassa.

  • Asiakaslähtöisten palvelujen kehittämisosaamien monituottajaympäristössä on yksi tärkeimmistä osaamisen painopistealueista lähitulevaisuudessa.

OEF suosittelee tiekartassaan sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialan palveluntuottajien henkilöstön toimintakykyosaamisen vahvistamista ja näiden ammattialojen koulutuspalveluiden tuottajilta toimintakykyosaamisen tarjonnan kehittämistä.

Terveyden innovaattorin koulutuskatalogi vastaa ajankohtaiseen sote-alan koulutustarpeeseen

Terveyden innovaattorin koulutuskatalogilla haluamme osaltamme vastata tähän nousevaan koulutustarpeeseen. Olemme myös avoimia näiden koulutusteemojen jatkokehittämiselle yhteistyössä muiden organisaatioiden kanssa.

Terveyden innovaattorin koulutuskatalogin 2022 voi ladata tästä linkistä.

Eeva Kiuru

toimitusjohtaja, pääkouluttaja

Health Innovation Academy Oy

Lähteet:

1) OSMU-hanke. Sote-ammattilaisten osaamisen ennakointifoorumi Oulussa 27.1.2022. Linkki tapahtuman ohjelmaan.

2) Osaamisen ennakointifoorumi/ Sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialan ennakointiryhmä: Sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialojen palveluiden koulutus- ja osaamistarpeita vastaavat koulutuksen kehittämisehdotukset

3) Opetushallitus ja Osaamisen ennakointifoorumi: Ennakointituloksia.