Terveyden innovaattoribotti Tellu tuli avuksi asiakaspalveluun

Terveyden innovaattoribotti Tellu tuli avuksi asiakaspalveluun.

Teksti: Eeva Kiuru, Health Innovation Academy Oy

Huh. Vaikka seuraan teknologian mahdollisuuksia päivittäin, juuri nyt tuntuu siltä, että kehitys harppoo eteenpäin todella nopeasti. Joka päivä vastaan tulee uusia ja ihmeellisiä asioita, jotka yhtäkkiä ovat mahdollisia. Tunnen päivittäin olevani tienhaarassa tekemässä valintaa: tartunko uteliaana uuteen juttuun ja opettelen luomaan jotain uutta vai käännynkö takaisin tuttuun ja turvalliseen tapaan tehdä asioita niin kuin aina ennenkin on tehty.

Vaikka välillä hengästyttääkin, haluan useimmiten valita tuon ensimmäisen vaihtoehdon.

Mikään ei enää pysy ennallaan. Teknologinen kehitys tarjoaa ennennäkemättömiä mahdollisuuksia ja ennenkaikkea helpotusta kaikkeen tekemiseen. Ja mikä parasta, uusien asioiden opettelu on mahdollista aivan kaikille. Oikeastaan ainoat asiat, mitä tarvitaan on internet-yhteys sekä utelias ja kokeilunhaluinen asenne.

Uusimpana kokeiluna esittelen teille ensimmäisen itse tehdyn juttelubotin (eng. chatbot). Kirjoitin aiemmin Termit tutuksi - sarjassa lyhyesti chatbottien nopeasta yleistymisestä sosiaali- ja terveydenhuollossa. Ajattelin tuolloin, että chatbotin tekemiseen tarvitaan kallista erityisosaamista.

Ajatus omasta chatbotista ei kuitenkaan jättänyt minua rauhaan, joten päätin kokeilla sellaisen tekemistä itse. Parissa tunnissa sain jäsenneltyä palvelutarjoomani siihen kuntoon, että pystyin opettamaan sen botille. Ja todellakin, botin kouluttaminen oli samaa kuin olisin kouluttanut työntekijää. Jotta botin kouluttaminen onnistui, minun oli selkiytettävä omaa palvelutarjoomaa ja luotava pelisäännöt.

Tänä päivänä puhutaan paljon myös siitä, miten varmistetaan teknologialla toteutettujen palveluiden eettisyys. Oman kokeiluni perusteella voin todeta, että oma bottini ei tee mitään, mitä en olisi ennalta sille opettanut. Arvomaailma, huumori, dialogisuus rakennetaan itse. Botin ohjelmoija - tai tässä tapauksessa minä eli sen loogisen toiminnallisuuden suunnittelija - rakensi ne säännöt, arvot, huumorin ja inhimillisyyden, joita halusin botin välittävän. Vastaavasti kuin uudelle työntekijälle kerrotaan arvoista, botille nämä arvot koodattiin suoraan niihin vastauksiin, mitä botti kysyjille antaa.

Terveyden innovaattoribotti Tellua voit käydä jututtamassa täällä. Kaikenlainen palaute Tellusta on tervetullutta. Kehitämme Tellua jatkuvasti paremmaksi.

#Tellu

#terveydeninnovaattorit

#soteinnovaattorit

#chatbot

#juttelubotti